System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at Site.OnInit(EventArgs e)

Yozgat Bozok Üniversitesi

Bozok Veterinary Sciences (e-ISSN: 2757-5179)

Volume 1 Issue 1-2  (June-December 2020)

Volume 1 Issue 1-2 (June-December 2020)

Yayın Ekibi / The Editorial Staff

Editör

Doç. Dr. Akın KIRBAŞ

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Dr. Öğr. Üyesi Sinan VICIL

Editör Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi Elmas ULUTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Sinan VICIL, Dr. Öğr. Üyesi Güvenç GÖKALP, Dr. Öğr. Üyesi İmran GARİP, Dr. Öğr. Üyesi Volkan ÖZAVCI, Dr. Öğr. Üyesi Emine TÜRKMENOĞLU

Tanıtım ve Sosyal Medya

Araş.Gör. Serkan KÖKKAYA 

JenerikİçindekilerİçindekilerHakem Kurulu

Makaleler / Articles

23-27

Elazığ’da Açıkta Satılan Baharatların Kimyasal Kalitesi

Chemical Qualities of Spices Sold Out in Elazig

Pelin DEMİR, Sümeyye ERKAN, Gülsüm ÖKSÜZTEPE, Sema TEMİZER OZAN, Gökhan Kürşad İNCİLİ

Özet Tam Metin
Özet
Bu çalışma Elâzığ ili kapalı çarşısında açıkta satılan baharatların kimyasal kalitelerini belirlemek için Eylül 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında yapıldı. Bu amaçla 30’ şar adet öğütülmüş karabiber (Piper nigrum L.), kırmızı toz biber (Capsicum annuum L.), kırmızı pul biber (Capsicum annuum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum L.) örnekleri kullanıldı. Yapılan tüm analizler neticesinde öğütülmüş karabiber, kırmızı toz biber, kırmızı pul biber, kimyon örneklerinin rutubet miktarı bakımından sırasıyla 24 (%80), 5 (%16.67), 25 (%83.33), 12 (%40) tanesi; toplam kül miktarı bakımından sırasıyla 4 (%13.33), 26 (%86.67), 10 (%33.33), 23 (%76.67) tanesi; % 10’luk HCI’de çözünmeyen kül miktarı sırasıyla 4 (%13.33), 26 (%86.67), 11 (%33.33), 20 (%66.67) tanesi ve tuz miktarı bakımından ise sadece kırmızı pul biber örneklerinin 2 (%6.67) tanesinin TGK’de belirtilen standartlara uymadıkları görüldü.
Abstract
This study was carried out between September 2016 and February 2017 in order to determine the chemical quality of spices sold in the bazaar of Elazig province. For this purpose, 30 pieces of ground black pepper (Piper nigrum L.), red powder pepper (Capsicum annuum L.), red chili pepper (Capsicum annuum L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) samples were used. As a result of all analyzes, it was observed that none of ground pepper, red powder pepper, red pepper, cumin samples are 24 (80%), 5 (16.67%), 25 (83.33%), 12 (40%) in terms of moisture respectively; 4 (13.33%), 26 (86.67%), 10 (33.33%), 23 (76.67%) in terms of total ash content respectively; 4 (13.33%), 26 (86.67%), 11 (33.33%), 20 (66.67%) in terms of the amount of ash insoluble in 10% HCl respectively and only 2 (6.67%) of red pepper samples in terms of salt content did not comply with the standards specified in TGK.
Künye
Demir P, Erkan S, Öksüztepe G, Ozan ST, İncili GK. Elazığ’da Açıkta Satılan Baharatların Kimyasal Kalitesi. Bozok Vet Sci (2020) 1, (1-2): 23-27.
Anahtar Kelimeler
Baharatlar, Halk Sağlığı, Kimyasal Kalite, TGK
Keywords
Spices, Public Health, Chemical Quality, TGK