Dr. Öğr. Üyesi Elmas ULUTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Sinan VICIL, Dr. Öğr. Üyesi Güvenç GÖKALP, Dr. Öğr. Üyesi İmran GARİP, Dr. Öğr. Üyesi Volkan ÖZAVCI, Dr. Öğr. Üyesi Emine TÜRKMENOĞLU
“Metilglioksal” MGO, oldukça reaktif bir karbonil türüdür. Diabet, kanser ve nörodejeneratif hastalıklar dahil, yaşlanmayla ilişkili çoğu hastalıktaki rolü nedeniyle son yıllarda artan bilimsel ilgi görmektedir. MGO ile birlikte diğer dikarbonil bileşikleri olan “glioksal” GO, 3-deoksiglukozun yeterince metabolize edilememeleri, ortaya dikarbonil stresi olarak adlandırılan toksik tablo çıkarmaktadır. Dikarbonil bileşikleri, “ileri glikasyon ürünleri-advanced glycation end products” AGE ve ileri lipit peroksidasyon ürünleri “advanced lipid peroxidation end products” ALE oluşumunda son derece etkindirler. Canlılarda gelişen glikasyona karşı glioksalaz, aldehid dehidrogenaz, aldozredüktaz, ve karbonil redüktaz yolakları MGO oluşumuna karşı geliştirilen savunma mekanizmalarıdır. Glioksalaz sistemi hücrelerde MGO ve diğer reaktif karbonil bileşiklere karşı kullanılan başlıca detoksifikasyon sistemi olarak önemli rol oynamaktadır. Organizmada endojen olarak maillard reaksiyonu neticesi ortaya çıkan AGE’lerin haricinde, eksojen olarak gıda kaynaklı olarak da AGE’lere rastlanılmaktadır. Gıdalar üzerinde yapılan ısıl işlemlere dair uygulamalar da MGO oluşumunu katalizlemektedir. Evcil hayvan mamalarında da bulunduğu bildirilen “maillard reaction products” MRP ve AGE içerikleri de insanlardakine benzer olumsuz tabloya neden olabilmektedir. Ancak diyet MRP'nin evcil hayvanların uzun vadeli sağlığını etkileyip etkilemediği şimdiye kadar yeterince araştırılmamıştır.
Abstract
“Methylglyoxal” MGO is a highly reactive type of carbonyl. It has received increasing scientific attention in recent years due to its role in many diseases associated with aging, including diabetes, cancer and neurodegenerative diseases. Inadequate metabolism of “glyoxal” GO, 3-deoxyglucose, together with MGO and other dicarbonyl compounds, causes a toxic picture called dicarbonyl stress. Dicarbonyl compounds are extremely effective in the formation of “advanced glycation end products” AGE and “advanced lipid peroxidation end products” ALE. Glyoxalase, aldehyde dehydrogenase, aldose reductase, and carbonyl reductase pathways are defense mechanisms developed against the formation of MGO against glycation that develops in living things. The glyoxalase system plays an important role as the primary detoxification system used against MGO and other reactive carbonyl compounds in cells. Apart from the AGEs that are endogenous in the organism as a result of the maillard reaction, there are also food-borne AGEs exogenously. Applications for heat treatment on foods also catalyze the formation of MGO. The contents of “maillard reaction products” MRP and AGE, which are also reported to be found in pet foods, can also cause a negative picture similar to humans. However, whether dietary MRP affects the long-term health of pets has not been adequately studied so far.
Künye
Vıcıl S, Ulutaş E. Metilglioksal ve İleri Glikasyon Son Ürünleri. Bozok Vet Sci (2020) 1, (1-2):74-79.
Anahtar Kelimeler
Metilglioksal, İleri glikasyon son ürünleri, Maillard, Glioksalaz
Keywords
Methylglyoxal, Advanced glycation end products, Maillard, Glyoxalase