Kolostrum, doğuma yakın dönemde meme bezleri tarafından üretilerek doğumdan sonra meme bezlerinden salgılanan ilk sıvıdır. Ruminant hayvanlarda plasentanın yapısı gereği büyük molekül yapısına sahip immunoglobulinlerin plesantadan geçişine izin verilmemektedir. Bu sebeple diğer ruminantların yavruları gibi kuzular da agammaglobulinemik olarak doğmaktadır. Kuzular, steril uterus ortamından doğumla birlikte mikrobiyal yüklü ortama geçişlerinde bu enfeksiyon etkenlerinden korunmak için kolostrum tüketmiş olmaları gerekmektedir. Bu sebeple yaşamın ilk 15 dk ile 24 saat kuzuların yeterli miktar ve kalitede kolostrum almaları hayati önem taşımaktadır. Kuzuların yaşamlarında bu kadar önemli olan kolostrumun içeriği ve miktarı gebelik döneminde annenin beslenmesinden etkilenmektedir. Bu derlemenin amacı koyunlarda gebelik döneminde yapılan besleme uygulamalarının kolostrum üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır.
Abstract
Colostrum is the first fluid produced by the mammary glands near birth and secreted from the mammary glands after birth. Due to the structure of the placenta in ruminant animals, substances with a large molecular structure such as immunoglobulin are not allowed to pass through the placenta. For this reason, lambs, like the offspring of other ruminants, are born with agammaglobulinemia. Lambs must have consumed colostrum in order to be protected from these infectious agents during their transition from sterile uterine environment to microbial loaded environment at birth. For this reason, it is vital that lambs receive colostrum in sufficient quantity and quality in the first 15 minutes to 24 hours of life. The content and amount of colostrum, which is so important in the lives of lambs, is affected by the mother's nutrition during pregnancy. The aim of this review is to reveal the effects of feeding practices during pregnancy on colostrum in ewes.
Künye
Uysal S. Koyunlarda Gebelik Dönemi Beslemesinin Kolostrum Üzerindeki Etkileri Koyunlarda Gebelik Dönemi Beslemesi.Bozok Vet Sci (2023) 4, (1):41-44