System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at Site.OnInit(EventArgs e)

Yozgat Bozok Üniversitesi

Bozok Veterinary Sciences (e-ISSN: 2757-5179)

Volume 4 Issue 1 (June 2023)

Volume 4 Issue 1 (June 2023)

Yayın Ekibi / The Editorial Staff

Editör

Prof. Dr. Zafer GÖNÜLALAN

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Dr. Öğr. Üyesi Güvenç GÖKALP

Editör Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi, Elmas ULUTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Güvenç GÖKALP, Dr. Öğr. Üyesi Seçil SEVİNÇ TEMİZKAN, Dr. Öğr. Üyesi Sema ÇAKIR BAYRAK

Tanıtım ve Sosyal Medya

Araş. Gör. Serkan KÖKKAYA 

JenerikİçindekilerİçindekilerHakem Kurulu

Makaleler / Articles

18-26

Çeşitli Gıda Kaynaklı Patojenik Bakterilerin Biyofilm Oluşturma Yeteneklerinin Tespitinde Kongo Kırmızısı Agar’ın Etkinliğinin Değerlendirilmesi

Comparison of the Efficacy of Congo Red Agar in Detection of Biofilm Forming Abilities of Various Foodborne Pathogenic Bacteria

Dursun Alp GÜNDOĞ, Güven GÜNGÖR, Candan GÜNGÖR, Nurhan ERTAŞ ONMAZ, Zafer GÖNÜLALAN

Özet Tam Metin
Özet
Bu çalışmada, çeşitli gıda kaynaklı patojen bakterilerin biyofilm oluşturma yeteneklerinin belirlenmesinde Kongo Kırmızısı Agar’ın (KKA) duyarlılığını ve özgüllüğünü mikroplak (MP) yöntemi ile kıyaslanarak belirlemek amaçlandı. Çalışma kapsamında, çeşitli gıda ve çevre örneklerinden elde edilen 36 Staphylococcus aureus, 30 Listeria spp., 35 Escherichia coli ve 34 Salmonella spp. olmak üzere toplam 135 izolatın biyofilm oluşturma yetenekleri KKA ve MP yöntemleri kullanılarak belirlendi. İki yöntemin sonuçları arasındaki uyum Kappa uyum katsayısı hesaplanarak araştırıldı. İncelenen izolatların %51.1’inin KKA’da, %53’ünün ise MP’de biyofilm ürettiği tespit edildi (P>0.05). Listeria spp. S. aureus, E. coli ve Salmonella spp. izolatlarının sırasıyla KKA’da %60, %97,2, %11.4 ve %35.2’ü; MP’de ise %56.6, %100, %22.8 ve %32.3’ü biyofilm pozitif olarak tespit edildi (P>0.05). KKA yöntemi sadece S. aureus’da yüksek duyarlılığa (%97) sahip bulunurken; diğer suşlarda duyarlılık daha düşük bulundu. Özgüllük değerleri Listeria spp.’da %39, Salmonella spp.’da %59 ve E. coli’de %89 olarak tespit edildi. Bu değerler MP yönteminde elde edilen değerlerden daha yüksekti. Sonuç olarak, KKA yönteminin duyarlılığının bakteri türüne göre değişkenlik gösterdiği; bu nedenle bakterilerin biyofilm oluşturma yeteneklerinin tespit edilmesinde KKA ve MP yöntemlerinin birlikte uygulanmasının yararlı olacağı kanaatine varıldı.
Abstract
In this study, the sensitivity and specificity of Congo Red Agar (CCA) were compared with Microplate (MP) method to assess the biofilm-forming abilities of various foodborne pathogenic bacteria. A total of 135 isolates (36 Staphylococcus aureus, 30 Listeria spp., 35 Escherichia coli, and 34 Salmonella spp.) obtained from different food and environmental samples were examined. The agreement between the results obtained from the two methods analyzed using the Kappa coefficient of agreement. The findings showed that 51.1% of the isolates tested positive for biofilm formation using CCA, while 53% tested positive using MP (P>0.05). When considering individual bacterial species, the percentages of biofilm-positive isolates were 60% for Listeria spp., 97.2% for S. aureus, 11.4% for E. coli, and 35.2% for Salmonella spp. using CCA, and 56.6%, 100%, 22.8%, and 32.3% using MP, respectively (P>0.05). The CCA method exhibited high sensitivity (97%) specifically for S. aureus, while its sensitivity was lower for other bacterial strains. The specificity values were 39% for Listeria spp., 59% for Salmonella spp., and 89% for E. coli, which were higher against the MP method. Therefore, it was concluded that the sensitivity of the CCA method varied depending on the bacterial species, suggesting that the combined application of CCA and MP methods would be beneficial in determining the biofilm-forming abilities of different bacteria.
Künye
Gündoğ DA, Güngör G, Güngör C, Onmaz NE ve Gönülalan Z. Çeşitli Gıda Kaynaklı Patojenik Bakterilerin Biyofilm Oluşturma Yeteneklerinin Tespitinde Kongo Kırmızısı Agar’ın Etkinliğinin Değerlendirilmesi. Bozok Vet Sci (2023) 4, (1):18-26.
Anahtar Kelimeler
Biyofilm, Gıda patojenleri, Kongo kırmızısı agar, Mikroplak
Keywords
Biofilm, Congo red agar, Food pathogens, Microplate