System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at Site.OnInit(EventArgs e)

Yozgat Bozok Üniversitesi

Bozok Veterinary Sciences (e-ISSN: 2757-5179)

Volume 2 Issue 2 (December 2021)

Volume 2 Issue 2 (December 2021)

Yayın Ekibi / The Editorial Staff

Editör

Doç. Dr. Akın KIRBAŞ

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Dr. Öğr. Üyesi Güvenç Gökalp

Editör Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi Elmas Ulutaş, Dr. Öğr. Üyesi Güvenç Gökalp

Tanıtım ve Sosyal Medya

Arş. Gör. Serkan KÖKKAYA 

JenerikİçindekilerİçindekilerHakem Kurulu

Makaleler / Articles

62-72

Köpeklerin Parvovirüs Enfeksiyonunda Tedavi Uygulamalarına Güncel Yaklaşım

Current Approach Treatment Practices in Canine Parvovirus Infection

Ömer AYDIN, Akın KIRBAŞ

Özet Tam Metin
Özet
Kanin parvoviral enteritis duyarlı köpeklerde yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden enteropatojenik bir hastalıktır. Hastalığa Kanin parvovirüs’ün (CPV) üç farklı alt suşu (CPV-2a, 2b ve 2c) neden olmaktadır. Enfeksiyon daha çok enfekte hayvanların dışkılarıyla kontamine olan gıdaların sağlıklı ve duyarlı hayvanlar tarafından ağız yoluyla alınması sonucu şekillenmektedir. Hastalık 6 aylıktan küçük olan yavru köpeklerde yüksek morbidite ve mortalite ile seyredebilmektedir. Ayrıca immun sistemi çeşitli nedenlerde baskılanmış olan erişkin köpeklerde enfeksiyon ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın tedavisinde sıvı sağaltımı, antibiyotik uygulamaları gibi semptomatik tedavilerin yanı sıra immun sistemin güçlendirilmesi için çeşitli ilaçlar veya bağışıklığı tetikleyen preparatlar kullanılmaktadır. Tedavinin yanında korunma açısından hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı hayvanların hasta hayvanlardan izole edilmesi, aşılama prosedürlerine uyulması hastalığın önlenmesinde ve yayılımının azaltmasında son derece önemlidir. Bu derleme makalesi özellikle CPV enfeksiyonuna yönelik denenmekte olan farklı tedavi uygulamalarının sonuçlarına dikkat çekilmesini amaçlamaktadır.
Abstract
Canine parvoviral enteritis is an enteropathogenic disease with high morbidity and mortality rates in susceptible dogs. The causative agent of the disease is 3 different substrains of parvoviral enteritis (CPV-2a, 2b and 2c). Infection is mostly caused by the ingestion of food contaminated with the faeces of infected animals by healthy and susceptible animals. The disease can progress with high morbidity and mortality in puppies less than 6 months of age. In addition, infection may occur in adult dogs whose immune system is suppressed for various reasons in the treatment of the disease. In addition to symptomatic treatments such as fluid therapy and antibiotic applications, various drugs or preparations that trigger immunity are used to strengthen the immune system. In addition to treatment, it is extremely important to comply with the hygiene rules in terms of protection, isolate healthy animals from sick animals, and comply with vaccination procedures in preventing the disease and reducing its spread. This review article aims to draw attention to the results of different treatment applications that are being tried especially for CPV infection.
Künye
Aydın O, Kırbaş A. Köpeklerin Parvovirüs Enfeksiyonunda Tedavi Uygulamarına Güncel Yaklaşım. Bozok Vet Sci (2021) 2, (2):62-72.
Anahtar Kelimeler
Aşılama, Kanin parvoviral enteritis, Tanı, Tedavi
Keywords
Canine parvoviral enteritis, Diagnosis, Treatment, Vaccination