Dr. Öğr. Üyesi Elmas ULUTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Sinan VICIL, Dr. Öğr. Üyesi Güvenç GÖKALP, Dr. Öğr. Üyesi İmran GARİP, Dr. Öğr. Üyesi Volkan ÖZAVCI, Dr. Öğr. Üyesi Emine TÜRKMENOĞLU
Kırgızistan Cumhuriyetinin Narın bölgesi yaylalarından toplam 22 adet kımız örneği temin edildi.
İncelenen örneklerde laktik asitbakterisi (LAB) ve maya sayıları araştırıldı. Kımız örneklerinden
elde edilen LAB suşlarının identifiye edilmesinde PCR, VITEC 2 Compact,MALDI-TOF kullanıldı.
Çalışmada laktik asit bakterileri olarak Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiri, Leuconostoc
mesenteroides, Lactobacillus paraplantarum, Leuconostoc mesenteroides spp cremoris suşları
tespit edildi. Leuconostoc spp. cinsine ait kımızlardan sık tespit edilemeyen mikroorganizmalar
da PCR ile cins düzeyinde belirlendi. Araştırmadan elde edilen sonuçlar kımız fermentasyon
sürecini daha iyi anlamamıza olanak sağlarken, standart niteliklerde kımız üretiminde seçilecek
starter kültürler konusunda yardımcı olacaktır.
Abstract
In this study lactic acid bacteria (LAB) diverstiy of koumiss samples were inverstigated. A total number
of 22 koumiss samples were obtained from the pastures of the Naryn region of Kyrgyzstan Republic.
Lactic acid bacteria and yeast counts of samples were determined. The identification of LAB strains from
koumiss samples was carried out with the PCR, VITEC 2 Compact, and an automated mass spectrometry
(MS) microbial-identification system using matrix assisted laser desorption ionization time-of-flight (MALDI-TOF).
Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiri, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus paraplantarum, Leuconostoc
mesenteroides spp cremoris were determined as lactic acid bacteria species. Bacterium like Leuconostoc sp.
which is rarely met in koumiss has been identified on the genetic level using PCR. Information from these
results could advance our understanding of koumiss fermentation, and also help improve the quality of koumiss.
Künye
Tegin RAA, Gonulalan Z, Deidiev A. Lactic Acid Bacteria Diversity of Koumiss Samples. Bozok Vet Sci (2020) 1, (1-2):1-6.